Openbaar en non-profit

Missie: alle onderwijskwaliteiten in de onderwijssector behouden door bijvoorbeeld de stille reserve te verkleinen.

De reden van uitval is vaak de werkdruk in combinatie met het werkplezier. Door naast de groepsleerkracht ook de Flexleerkracht welkom te heten kunnen we hier wat aan doen.

  • Uitvallers komen terug
  • Groepsleerkrachten worden behouden
  • Potentiële afhakers worden binnenboord gehouden vanuit kwaliteiten

De Flexleerkracht werkt als zelfstandige om op deze manier meerdere scholen/leerkrachten vanuit zijn/haar expertise te kunnen helpen. De Flexleerkracht is dus niet in plaats van de groepsleerkracht maar kan wel tijdelijk bepaalde taken overnemen. Dat kunnen taken binnen, maar ook buiten de groep zijn. Flexibiliteit als toevoeging om behoud van de groepsleerkracht te stimuleren.

Door een poule van zelfstandige die niet aan een schoolbestuur verbonden zijn, vergroot je de kans voor het onderwijs om een passende expertise te vinden op elke hulpvraag. Door het non-profit aan te bieden, is de kans op zo’n grote poule met zelfstandige die gevonden worden door het onderwijs realistisch. Het kost nu altijd minder dan dat besturen het zelf regelen.

Onderwijs bevoegde zzp’er
Om te voorkomen dat het onderwijs te maken krijgt met de zzp’er die hetzelfde werk verricht tegen eigen arbeidsvoorwaarden (zoals zorg/bouw/journalistiek, etc), is voor de term Flexleerkracht® gekozen. Dit zijn zelfstandige die hun bevoegdheid en expertise (Je bent leerkracht en tegelijkertijd ‘manager’, ‘coach’, ‘organisator’, ‘entertainer’, ‘kennisdrager’, ‘creatieveling’ en/of ‘eigenzinnig’) combineren met andere werkzaamheden in dezelfde sector, dan wel overstijgend. Hierdoor kunnen zij zichzelf flexibel mbt periode aan het onderwijs aanbieden vanuit hun expertise. Hierdoor wordt schijnzelfstandigheid (belastingdienst) voorkomen, kunnen meerdere scholen van de expertise gebruik maken en betaalt de school nooit te veel.

Op korte termijn
Inzet Flexleerkracht werkt perfect voor minder werkdruk of als tijdelijke inval.

Op lange termijn
Inzet Flexleerkracht biedt een perspectief voor de leerkracht die het onderwijs dreigt te verlaten en is tegelijkertijd een middel om de loondienst-collega te behouden (door tijdens pieken de werkdruk te verlagen). Inval voordat er uitval is, zonder aan 1 iemand vast te zitten.

Een openbaar platform
helpt voor de vindbaarheid, het vertrouwen in ‘het nieuwe’ en het uitdagen tot inzet vanuit een hulpvraag (vanuit de werkdruk/expertise). Het platform wordt vergeleken met een marktplein waar de bezoeker vrij rond mag lopen en kennismaakt met de ondernemers die daar achter hun kraampje staan. Allemaal ondernemers met een onderwijshart, anders had men voor een andere constructie gekozen.

Non-profit is een persoonlijke eis bij de start geweest.
Er gaat een hoop onderwijsgeld niet naar het onderwijs. Als dit platform gratis blijft voor de bezoeker en de zzp’er enkel betaalt voor het werk dat aan de persoonlijke profielpagina (marktkraam) wordt besteedt, dan kan er ook niets doorberekend worden aan het onderwijs. De kosten bedragen €50,- per jaar excl btw, voor de zzp’er. Dit kan door de passie voor onderwijs vanuit de initiatiefnemer maar ook omdat de zzp’er zelf zorgt voor de communicatie en administratie richting de school. De school heeft dus direct contact met de zzp’er naar keuze. Geen strijkstok.

Geen tussenpartij is voor het het onderwijs de goedkoopste oplossing.
Omdat je geen detachering/payroll constructies hebt, is de zzp’er goedkoper dan iemand in loondienst via een uitzendbureau. Daarbij betaal je de Flexleerkracht alleen wanneer je hem/haar nodig hebt. Lees meer over de voordelen en het omgerekend lerarensalaris

Feit: Flexleerkrachten zijn bevoegd én bekwaam, faciliteren behoud en bespaart het onderwijs op deze manier nu al 3 miljoen euro per jaar(!)

Door openbaar aanbieden van Flexleerkrachten kunnen wij iets extra’s aan het onderwijs toevoegen, zonder dat wij van het onderwijs verwachten dat zij radicaal verandert.

Jan-Willem Duim
Basisschoolleerkracht sinds 2004
initiatiefnemer FlexOnderwijs sinds 2018

Voor publicatie van bovenstaande teksten dient eerst toestemming te worden verkregen.