Opdrachtgeversverklaring

Het kabinet Rutte 3 kondigde in het regeerakkoord (2017) aan dat het niet verder wil met de wet DBA. Wel willen ze op een andere manier schijnzelfstandigheid voorkomen: ‘Het is belangrijk dat zzp-ers om de juiste redenen kiezen voor het zzp-schap en er geen sprake is van een arbeidsrelatie zoals die er is bij loondienst.’ Zo mag er bijvoorbeeld bij zzp’ers geen sprake zijn van een ‘gezagsverhouding’. De wet DBA van Rutte 2 strandde onder andere op dit punt, want hoe beoordeel je dat. Het bleek voor opdrachtgevers te ingewikkeld om dit in de modelovereenkomst goed en logisch vast te leggen.

Met een online opdrachtgeversklaring kan een opdrachtgever straks invullen wat voor type arbeidsrelatie er is met een zzp’er. Dit moet eenvoudiger zijn dan het bij de VAR en modelovereenkomst (wet DBA) was. Ook dit is gericht om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Op dit moment gebruiken Flexleerkrachten de huidige modelovereenkomst eveneens op deze manier. “De opdrachtsverklaring is nog maar een idee en nog niet definitief” aldus de belastingdienst.

Opdrachtgeversverklaring: hoe zit dat?
Rutte 3 wil een opdrachtgeversverklaring invoeren: een webmodule waarin opdrachtgevers de aard van een samenwerking met een zzp’er vastleggen. Minister Koolmees van sociale zaken wil dat die webmodule vanaf 2020 de wet DBA en de modelovereenkomst vervangt.
Een voorbeeld van een meetbaar criterium is het uurtarief. Het minimum uurtarief kan bijvoorbeeld gevallen van schijnzelfstandigheid oplossen, omdat die juist bij lage tarieven veel voorkomt. Denk aan schijnzelfstandigheid in de bouw of schoonmaak.


Gebruik van bovenstaande tekst(en) mag na toestemming.