Informatie voor zzp’ers


Wil je als Flexleerkracht (terug) in het onderwijs? Heb je een onderwijsbevoegdheid, maar werk je door omstandigheden niet meer in het onderwijs? Klopt je onderwijshart nog steeds, maar zegt je hoofd nee? Of sta je misschien op het punt het onderwijs te verlaten en zoek je naar een andere manier om in deze sector actief te blijven?

Veel mensen kunnen zo weer voor de klas, maar willen dit niet. Van de mensen die te boek staan als ‘stille reserve’ wil 64 procent in het onderwijs terugkeren, maar wel op een andere manier dan ze gewend waren. Veel gehoorde wensen zijn: inzet vanuit expertise, meer tijd voor leerlingen, schoolonafhankelijk en flexibele tijdsinvulling.

Misschien heb je als zzp’er een goedlopend bedrijf dat je niet (volledig) wilt opgeven. Als freelancer in het onderwijs geef je gehoor aan beide wensen: terug het onderwijs met behoud van je zzp-schap.
Ook is het aantrekkelijk om als ondernemer in het onderwijs te werken. Je komt namelijk in contact met potentiële nieuwe klanten. Kortom: een ‘win’ voor de school en een ‘win’ voor jou als zzp’er.

Ook fijn: het onderwijs ontvangt je met open armen. Jij bent als Flexleerkracht dé oplossing om het lerarentekort tegen te gaan.

 • Meer bevoegde leerkrachten (terug) in het onderwijs.
 • Loondienst-leerkrachten worden ondersteund door flexibele inzet van Flexleerkrachten.
 • Leerkrachten die op het punt staan het onderwijs te verlaten, hebben nu een alternatief in het onderwijs.
 • De Flexleerkracht werkt vanuit expertise, zonder verlies van onderwijsgeld.

De stille reserve groeit de afgelopen jaren explosief. Steeds meer onderwijsbevoegden kiezen voor werk buiten het onderwijs. Een vijfde tot een kwart doet dat vanwege het salaris. Bijna driekwart van de stille reserve heeft het onderwijs de rug toegekeerd vanwege de werkdruk. Uit een onderzoek van DeGroene. blijkt dat veel van deze bevoegde leerkrachten nog altijd een groot hart hebben voor het basisonderwijs. Van hen zou 45 procent ‘misschien’ en 19 procent ‘zeker’ willen terugkeren, maar niet onder de werkomstandigheden die ze kennen. Vanuit het zzp-schap zetten ze deze stap wel.

Waarom zzp’ers?

 • Je kunt terugkeren in het onderwijs, zonder in loondienst te hoeven.
 • Je bepaalt je eigen beschikbaarheid en inzet.
 • Je behoudt de vrijheid wat betreft uurtarief en werkplek.
 • Je kunt het werk combineren met je huidige werk.
 • Je kunt doen wat jij in het onderwijs belangrijk vindt.
 • Je bent van meerwaarde door vanuit jouw kennis en ervaring de huidige leerkrachten te ondersteunen en voor het onderwijs te behouden.

Veel van de onderwijsbevoegde zzp’ers kiezen ervoor om Flexleerkracht te worden. Ze werken zonder bemiddeling van een tussenpartij. Zo stellen ze het onderwijs in staat geld te besparen zonder dat ze zelf salaris hoeven in te leveren. Kom je als Flexleerkracht een school tegen waar je wel in loondienst zou willen werken? Dan ben je geheel vrij die stap te zetten, FlexOnderwijs zal je geen strobreed in de weg leggen.

Met en zonder kvk nummer

Om te kunnen werken zonder bemiddelingsbureau, is het belangrijk dat je als zzp’er zelf je administratie en facturatie regelt. Je moet je als zzp’er registeren bij dekamer van koophandel. Tegen een kleine vergoeding – 5%, laagste van Nederland! – kun je via verloning.nl de facturatie en administratie uit handen geven. Bij verloning ga je fictief in dienst, dus kan het zonder kvknummer.

Kosten van aanmelding

Dit openbare platform kun je vergelijken met een marktplein. De bezoekers (scholen) bezoeken dit plein gratis en komen dan langs jouw kraampje (profielpagina). Het opbouwen van het kraampje kost je slechts €49,95 per kalenderjaar.

Waarom zo goedkoop? Omdat het hart van de makers van dit platform ook bij het onderwijs ligt. Zo blijft onderwijsgeld in het onderwijs en houden we het onderwijs gezond. Naast de aanmelding is het mogelijk om een logo (vanaf €49), website (vanaf €200,-),  booking tool (€17,50 per maand) of verschillende documenten aan te vragen. Dit is optioneel.

Opzeggen kan per dag!

Om extra kosten te voorkomen, wordt de aanmelding voor de volgende periode 1 maand voor het verlopen automatisch verlengd middels een nieuwe factuur. Uiteraard kun je ten alle tijden je aanmelding stopzetten. Echter zal het in kosten niet verschillen. De aanmelding op Flexleerkracht staat namelijk niet gelijk aan een maandelijkse dienst/activiteit. Een nieuw jaar staat gelijk aan handelingen die aan het begin van dat jaar worden doorgevoerd. Om extra kosten te voorkomen, wordt de aanmelding voor de volgende periode 1 maand voor het verlopen automatisch verlengd middels een nieuwe factuur. Uiteraard kun je ten alle tijden je aanmelding annuleren. Indien het verdelen van de factuurkosten over de maanden voor u wel wenselijk is, zal er administratiekosten gerekend worden van 4,50 per opgezegde maand (excl btw)

Wat verdien ik als zzp’er

Als zzp’er kun je in principe het salaris vragen wat je wilt, het is een markt van vraag en aanbod. Maar: de Flexleerkracht staat qua salariëring wel bekend om het ‘omgerekende lerarensalaris’. Een vast bedrag noemen, werkt een ‘prijsafspraak’ in de hand en dat is verboden. Terecht in onze ogen. Het ‘omgerekende lerarensalaris’ is een leidraad, geen verplichting. Lees meer..

Risico’s van zzp’en in het onderwijs

Het risico van een zzp’er in het onderwijs is niet anders dan dat van een zzp’er in de bouw, zorg of andere sector. Het grootste risico is dat je niet wordt ingehuurd, dan verdien je geen geld. Je hebt dus geen vast maandsalaris. Ook het regelen van verzekeringen en pensioenen is je eigen verantwoordelijkheid. Lees meer..

Waarin verschilt de Flexleerkracht met een leerkracht in loondienst?

FlexOnderwijs staat niet achter de zzp-leerkracht die langer dan drie maanden het werk van een collega in loondienst overneemt. Los van de schijnzelfstandigheid levert dit in een team scheve gezichten op. Zzp’ers kunnen immers hun werk volledig zelf bepalen, terwijl hun collega’s in loondienst die vrijheid niet hebben. Lees meer..

Ik ben al zzp’er

Je hebt een KVK-nummer en bent al actief als zzp’er? Heb je ook een onderwijsbevoegdheid? Dan kun je je aanmelden of lees meer

Ik ben nog geen zzp’er

Het is niet de intentie van FlexOnderwijs om van onderwijzend personeel zzp’ers te maken. Echter, mocht je met je gedachten al buiten het onderwijs aan het zoeken zijn, dan is het verstandig te kijken naar het zzp-schap. Mogelijk dat deze keuze bij je past. Natuurlijk, bij het zzp-schap horen ook administratieve verantwoordelijkheden. Ook brengt het zzp-schap meer onzekerheid met zich mee. Maar: op deze manier blijven jouw onderwijsvaardigheden beschikbaar voor het onderwijs. Dáár is het ons om te doen! Lees meer..

Het profiel van de Flexleerkracht

De Flexleerkracht combineert ondernemerschap met hart voor het onderwijs. Je wilt iets betekenen voor een ander, je wilt een ander verder helpen en durft daarvoor buiten de eigen kaders te zoeken. Veel Flexleerkrachten zijn creatief en kunnen meer dingen goed. Als Flexleerkracht kun je je talenten combineren. Het geheel is meer dan de som der delen.

Als Flexleerkrachten voel je je gewaardeerd in je werk, bijvoorbeeld als je nog een keer door dezelfde werkgever gevraagd wordt. Je merkt dan dat je kennis en ervaring in goede aarde valt, je helpt een school verder, dat voelt goed. In het ultieme geval maak je jezelf overbodig.

Prezi over “ik als flexleerkracht”
Meer info..

Voorwaarden om een Flexleerkracht te zijn

 • Je bent bevoegd leerkracht (PABO-diploma).
 • Je bent in bezit van een geldig VOG.
 • Je hebt een eigen onderneming zonder personeel.
 • Je werkt niet langer dan één kwartaal bij een school.*
 • Je bent akkoord met de algemene voorwaarden van FlexOnderwijs.

* Je bent verplicht als zzp’er minimaal drie verschillende opdrachtgevers per boekjaar te hebben.

Waarom zou ik mij aanmelden?

Je twijfelt nog? Dat mag uiteraard. Lees meer..

Handige links


Stuur deze pagina door naar een bekende


* Gegevens uit bovenstaande invulvelden worden niet gedeeld

Gebruik van bovenstaande tekst(en) mag na toestemming.