Verminder de werkdruk: bevoegd, deskundig en flexibel!

Het lerarentekort is geen tekort aan bevoegde leraren, maar aan tekort aan leraren die in de huidige ‘organisatie van het onderwijs’ willen werken. Cijfers over de uitstroom geven een aantal dingen aan: men is het onderwijs vooral uitgegaan door te weinig aan autonomie en te veel werkdruk. Salaris lijkt niet de hoofdreden aangezien de helft van de uitstroom nu met minder genoegen neemt dan in loondienst, 47% is zelfstandige (zzp) en ruim 40% van de stille reserve heeft een master. 64% van de uitstroom zegt terug te willen in het onderwijs, als het op een andere manier kan. We zien een oplossing..

In plaats van de ‘banen afpakken’ hebben Flexers tot doel de loondienst-collega en het onderwijs te ondersteunen. Dit kan door tijdelijk (uur, dag, week, maand) bij te springen vanuit een specifieke hulpvraag. Of andere interim-klussen waarmee loondienst-collega’s de ruimte krijgen voor klassikale consultaties, extra handen bij bepaalde lessen of het bedenken van verschillende themadagen/activiteiten. Lees meer..

Samen zijn Flexers voor alles in te zetten. Bevoegd, deskundig, flexibel en het liefst tijdelijk zodat Flexers op meerdere scholen kunnen helpen. Het onderwijs kan zo rekenen op extra bevoegde handen zonder verplichtingen en risico's. De risico’s zijn voor de Flexer die daar tegenover meer vrijheid heeft. Een win-win.

En de leerling die het liefste één gezicht ziet? Op korte termijn een extra gezicht zorgt er voor dat de leerling op lange termijn dezelfde professional behoudt. Een niet te onderschatten ‘extra-win’. Inval bij uitval, inval voor uitval. Lees meer..

UNIEK! Zonder bemiddelaar/afhankelijkheid

Scholen kunnen zzp’ers zonder tussenkomst van een bemiddelaar benaderen op basis van eigen criteria zoals beschikbaarheid, kwaliteit of locatie. Dit scheelt veel geld en bewaakt de autonomie van de directeur. De werving is reeds gedaan, de selectie is aan de opdrachtgever.

Is het zoeken te veel werk? Of liever de zekerheid van de juiste overeenkomst? Plaats een collectieve aanvraag via flexaanvraag.nl. De school biedt bij match een tweepartijenovereenkomst aan die Flex klaar heeft gezet. De zzp’er houdt de uren online bij en pas na goedkeuring van de school volgt de factuur in de mail. Zo houden we onderwijsgeld in het onderwijs zonder kleine lettertjes.

Let op; er zijn helaas verkeerde en verouderde overeenkomsten in omloop die onterecht het logo van flex tonen. De enige overeenkomst vanuit Flex is deze via de administratietool.

Kwaliteit van de professionals

De aangesloten zzp’ers hebben de bevoegdheid en bekwaamheid op hun profiel staan. Zij kunnen deze bevoegdheid met hun diploma en VOG aantonen. Over kwaliteit geen zorgen; ondernemers staan niet stil, zij professionaliseren zich continu, anders worden ze links en rechts ingehaald. Benader de zelfstandige naar keuze en maak samen afspraken. Dit kan individueel () of collectief. Aan een collectieve benadering is de andministratieve ontzorging gekoppeld. Bij een individuele benadering is deze optioneel.

Wettelijk toegestaan

Inzetten van een zzp'er is wettelijk toegestaan. Belangrijk is dan wel dat de school de Flexer inzet vanuit een specifieke hulpvraag en niet als langdurige vervanger (tenzij interim) van de loondienstcollega. Anders kan er sprake zijn van schijnzelfstandigheid. Maar wees gerust: ook de Flexer wil dit niet. Lees meer over zzp en wetgeving..

Handige weetjes

  • Meer dan 200 schoolbesturen (35% van nederland) hebben ervaring met flex.
  • Lesgevende taken zijn vrijgesteld van BTW. Hiervoor is geen CRKBO-registratie nodig.
  • Het uurtarief van Flexers is in veel gevallen (98%) bij tijdelijke inzet goedkoper dan loondienst
  • Het inhuren van een zzp’er heeft veel voordelen voor het onderwijs.
  • De Wet Werk en Zekerheid (WWZ) en de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) hebben betrekking op een dienstverband met één persoon. In dit geval dus niet aan de orde want je maakt als school afspraken met een bedrijf (de zelfstandige ondernemer)
  • Er is een mogelijkheid om als bestuur te kiezen voor Flexeigenbeheer. Hiermee kun je eigen voorwaarden toevoegen, de 5% afkopen, een dreamteam samenstellen en meer. Maak hiervoor een belafspraak.

Gebruik van bovenstaande tekst mag enkel na toestemming. Linken mag altijd